Copenhagen Museum Home

Tema: Kosmopolen København


Når den unge pige sammen med os to sorte børn viste sig på Rådhuspladsen, stimlede folk sammen om os… flere prøvede med tommelfingeren at gnide den sorte farve af, andre ruskede i vores hårtotter for at finde ud af, om det var en paryk eller virkelig ægte negerhår. Victor Cornelins, 1977.

Hele verden i København

Går man en tur rundt i København, kan man i dag stadig finde spor efter kolonitiden, hvor København var en metropol i et udstrakt rige. Fra Vestindien er folk kommet til som studerende, slaver, tjenestefolk, arbejdsmænd og scenekunstnere og Københavns arkitektur, kulturliv og vareudbud er i dag et koncentrat af inspiration fra hele verden.

I udstillingstemaet Kosmopolen Købehavn kan du høre om, hvordan mennesker fra det fjerne Øst er blevet udstillet som folkeoplysning og underholdning, mens tran fra hvalfangeriet i Nord har givet lys i byens gader. Se hvordan Syden sætter sig spor i det afrikanske gadeliv på Nørrebro og som oldtidsfund fra områdets tidligste beboere, der kom indvandrende fra Syd.

Highlights fra “Kosmopolen København”

 

Læs mere om udvalgte highlights fra udstillingstemaet “Kosmopolen København” på VÆGGEN.

Historier fra udstillingstemaet

 

Vestindiske børn i København

Alberta fra Vestindien i Vajsenhusets Skole. Hør om København, slaver og kolonier i udstillingen "At blive københavner" på Københavns Museum.På billedet fra 1908 ses den lille pige Alberta fra Vestindien, der høres i lektien i Vajsenhusets Skole. Alberta sammen ved drengen Victor fra De Vestindiske Øer til København i 1905. Børnene blev kort efter ankomsten installeret i det vestindiske afsnit af den store Koloniudstilling i Tivoli. Derefter blev de optaget på Det Kongelige Vajsenhus i Nørre Farimagsgade. Citatet øverst på siden er fra Victor Cornelins selvbiografi, hvor han fortæller om at være udstillet i Koloniudstillingen i Tivoli som dreng i 1905.

I udstillingen kan du høre mere om Alberta og Victor og se flere fotografier af København på deres tid.


Lys i gaden med kæbeknogler fra Grønland

For at København kunne udvikle sig til en by med lys i gaderne var det nødvendigt at hente råmaterialer fra den store verden. Kæbeknogler fra en grønlandshval bærer spor efter udtagelse af tran, som blev brugt til de lygter, der tidligere oplyste Københavns gader. Trankogeriet foregik blandt andet i pakhuset ved Grønlandske Handels Plads på Christianshavn, der ses på maleriet. Her ligger i dag Kulturhuset Nordatlantens Brygge. En del af de hvaler, der måtte lade livet for at give københavnerne lys, blev nemlig fanget i farvandet rundt om Grønland.


Kinesere udstilles i Tivoli

Kineser i Tivoli, der var en del af udstillingen "Kina i Danmark" vist i Tivoli i 1902. Se flere billeder i udstillingen "At blive københavner" på Københavns Museum.Tivoli tilbød for 100 år sine gæster andet end vilde forlystelser og is. I 1902 viste haven udstillingen “Kina i Danmark”. De udstillede mennesker var importeret til lejligheden og turnerede over det meste af Europa. Formålet med udstillingen var at give europæerne et indtryk af fremmede kulturer. De var store tilløbsstykker. I udstillingen “Kina i Danmark” optrådte 34 importerede kinesere.

I udstillingen kan du se flere billeder og høre mere om tidens karavaner i København.

 

Andre udstillingstemaer


Ankomster

Ønsket/uønsket

Urbane Fællesskaber