Copenhagen Museum Home

Oplysningens Saloner


Oplysningens Saloner, Københavns Museum

Udforsk ukendt land, flyv højt på et luftkastel, lær at være koket eller forstå hvordan man er mand! Københavns Museum bød i september 2010 velkommen til Oplysningens Saloner iscenesat af kunstnergruppen Ingen Frygt.

I forbindelse med Golden Days’ festivalen “1700-tallet - globalisering, gossip og grådighed”, reaktualiserede Københavns Museum salonen i et enestående samarbejde med kunstnergruppen Ingen Frygt.

Ingen Frygt og Københavns Museum præsenterer Oplysningens Saloner

Bliv klogere og hav det sjovt imens

Københavns Museums gamle forgyldte Festsal dannede rammen, da kunstgruppen Ingen Frygt aktiverede ni års bagkatalog i et overdådigt virvar af draperet stof, blandet med genstande fra museets samlinger og vraggods fra det københavnske 1700-tals underbevidste. Her fortsatte vi en række kontroversielle dialoger fra Oplysningstiden, ikke for nødvendigvis at nå frem til et svar, men for at blive klogere. I de fuldstændig udsolgte saloner kunne man opleve både lærde oplæg, skæve vinklinger, chokerende antydninger, rørende skønsang og eksplosive smagsindtryk: det var 1700-tallet i 2010, midt på Vesterbrogade.

Terra Incognita
onsdag den 8. september 2010 kl. 19-21.

Opdagelsesrejser og ekspeditioner langt ud over kortets kanter. Vi talte om det at afsøge grænser og kaste sig ud i det ukendte. Blandt gæsterne var Rane Willerslev, antropolog og eventyrer, og Milena Penkowa, professor og hjerneforsker. Nycirkusartister fra Akademiet for Utæmmet Kreativitet udfordrede naturlovene og vi nød en kop te fra Tante T imens.

 Oplysningens Saloner, Københavns Museum
Akademiet For Utæmmet Kreativitet fik gispene til at lyde højt, da artisterne nærmede sig de fine gamle lysekroner i Københavns Museums festsal. Foto: Caspar Miskin.

Utopier & Luftkasteller
onsdag den 15. september 2010 kl. 19-21.
Hvordan ser den bedst mulige verden ud? Hvem skaber den - og hvordan? Vi talte om bud på nye samfundsordener fra før og nu. Vi mødte blandt andre sceneinstruktøren Christoffer Berdal og Jacob Ludvigsen, senior editor og en af idémændene bag blandt andet Fristaden Christiania og Thylejren. Juuls Vinhandel serverede herlig Barbados-rom, vi lyttede til musicalperformer Mette Skovmarks smukke stemme og lod os inspirere af Annika Lewis’ performance-workshop Let’s Get Personal.

Oplysningens Saloner, Københavns Museum
Annika Lewis’ gav den som coach i sin performance workshop “Let’s Get Personal”. Foto: Caspar Miskin.


Koketteri
onsdag den 22. september 2010 kl. 19-21.
Gennem vores påklædning, attituder og manerer fortæller vi omverdenen, hvordan vi gerne vil opfattes. Vi undersøgte, hvad der ligger bag denne selviscenesættelse. Blandt gæsterne var Eva Kruse, CEO for Copenhagen Fashion Week, og Christian Have, kreativ direktør i Have Kommunikation. Hannah Corine dansede mavedans og Christoffer Gertz Bech fra Absinthium, det danske absintselskab, introducerede os for den grønne fe.

 Oplysningens Saloner, Københavns Museum
Mavedanserinden Hannah fortryller salongæsterne i Oplysningens Saloner på Københavns Museum. Foto: Caspar Miskin.


Mandighed
onsdag den 29. september 2010 kl. 19-21.
Hvordan er man mand? Vi forsøgte at afdække og forstå det maskuline. Vi hørte blandt andre filminstruktør Saskia Bisp, der står bag den prisvindende Nobody Passes Perfectly, en film om kærlighed og kønsidentitet, og antropolog Bjarke Oxlund, der blandt andet har beskæftiget sig med maskulinitet i Rwanda og Sydafrika. Kontratenor Valdemar Villadsen sang for os og Juuls Vinhandel serverede et glas vin. 

Oplysningens Saloner, Københavns Museum
Kontratenor Valdemar Villadsen og pianist Ulrich Stærk modtager et velfortjent bifald efter at have introduceret publikum for barokmusikkens tryllerier. Foto: Caspar Miskin.

Se malerier og stik af 1700-tallets københavnere på VÆGGEN.

Læs mere om Golden Days’ festival: 1700-tallet - globalisering, gossip og grådighed”.

Læs mere om kunstnergruppen Ingen Frygt.