Copenhagen Museum Home

Nej tak til kryb og kravl


Konservator på Københavns Museum Nicole RehnéKonservatorens job spænder bredt fra detaljerede bemalinger over sikring af korrekt luftfugtighed til nedfrysning af genstande. Konservator Nicole Rehné svarer her på tre hurtige spørsgsmål om at konservere skrald.

 Hvad skal man egentlig bruge en konservator til, når udstillingen handler om skrald?

Konservatorens job er at bevare alt. Skrot og skrammel, guld, glimmer og gebisser. Om en ting er bevaringsværdig bestemmes ikke af om den er dyr og ser godt ud, men om den fortæller en god historie. Rigtigt meget af det, der findes på museer var engang skrald, eller lige ved at blive det. Så fik nogen fik øje på historien og gjorde skraldet til museumsgenstand

Hvad skal I konservatorer være særligt på vagt overfor på, når der skal udstilles skrald?

Til udstillingen SKRALD! bruges både genstande fra museets magasiner, men også ting hentet direkte fra skaldepande, genbrugspladser og private pulterkamre. Forskellen i en konservators øjne er, at vi ved, at der ikke bor insekter i  genstandene fra egne magasiner. I de andre ting kan der derimod gemme sig alle mulige smådyr, som når de kommer ind på et museum, kan sprede sig og gøre stor skade i udstillingerne. Museets mange sarte genstande tåler dårligt støv, slet ikke lys, og ville blive fuldstændigt ødelagt, hvis bare en enkelt museums-klanner, forvildede sig hen til dem.

Hvad er anderledes for dit arbejde, når udstillingen handler om skrald?

Udstillingen SKRALD! skal bygges lige op ad museets Kierkegaard-samling. Det ville være en pæn katastrofe, hvis papir- og træspisende insekter og larver slog sig ned og begyndte at gnaske løs i samlingen. Derfor fryser vi alle ukendte genstande ned til -35 eller -38 C inden de tages ind på museet. Nedfrysning er den mest skånsomme, og mest anvendte metode til desinficere museumsgenstande. Metoden anvendes rutinemæssigt af rigtigt mange museer før genstande stilles ind på magasiner. At vi fryser, inden vi stiller gestandene i udstillingen skyldes, at de indsamles direkte fra genbrugspladser og pulterkamre, og vi derfor ikke kan vide, hvad der gemmer sig af kryb og kravl, æg og larver, i revner og sprækker.

Frysecontaineren står på museets forplads frem til åbningen af udstillingen den 14. oktober 2011.

Har du spørgsmål til Nicole om konservering, er du velkommen til at skrive til hende på facebook-siden SKRALD! Gå på opdagelse i byens skidt og skrald.

Læs mere om udstillingen SKRALD!

Læs interview med arkæolog Vivi Lena Andersen om at grave i 300 år gammelt skrald fra lossepladsen

Læs interview med museumsinspektør Inger Wiene, der fortæller om Københavns kælderfolk og om farlige rendestene

Læs interview med leder af formidlingsenheden Camilla Mordhorst, der fortæller om idéen bag udstillingen SKRALD!