Copenhagen Museum Home

Hvad er VÆGGEN?


Udsnit af VÆGGENs cityscape. Her ses strøget i København.

Som et drømmebillede toner byen frem i 3D på den store skærm. Dine håndbevægelser får storbyens gader til at glide sømløst fra bydel til bydel over multi-touch-skærmen, og du kan gå tæt på det, som interesserer dig mest. VÆGGEN åbnede i april 2010 på Kongens Nytorv og har siden stået på Rådhuspladsen, ved Frederiksberg Runddel og på Dronning Louises Bro. Nu er VÆGGEN på Axeltorv, hvor den åbner 19. december. 

Multimedial installation

VÆGGEN er en multimedial installation opbygget af 4 multitouch plasmaskærme med en samlet længde på 12 meter. I de kommende fire år vil den være opstillet på forskellige pladser i København som et led i museets formidling under de arkæologiske udgravninger i forbindelse med anlæggelsen af Københavns nye metro, Cityringen.

Gigantisk billedunivers

VÆGGEN giver dig adgang til en opdagelsesrejse i Københavns fortid, nutid og fremtid, gennem et interface, der er opbygget af en blanding af materiale fra museets samlinger og nye fotos af byen. Tilsammen udgør de et gigantisk billedarkiv og danner et drømmeagtigt cityscape skabt ved hjælp af en særlig 2D/3D-software. Når du står foran VÆGGEN kan du navigere rundt i cityscapen og få adgang til yderligere materiale i projektets store bagvedliggende database.

På drømmerejse frem og tilbage i tiden

En bevægelse langs tidslinjen nederst i billedet på cityscapen kalder byen frem i skiftende historiske skikkelser. Det mondæne Kongens Nytorv anno 2010 vil vise sig, som det har set ud i århundrederne før os, og med et fingerstrejf kan du bevæge sig til tæt på bygningerne og videre gennem gaderne. Eller du kan zoome ind på oldemors ismejeri på Vesterbro i 1900-tallets begyndelse. Flere kan samtidig sætte byen i bevægelse ud fra forskellige perspektiver.

Klik historierne frem

Et klik på et menneske, et tårn eller en park kalder fortællinger frem om københavnernes hverdagsliv før og nu, byens store begivenheder, forretningsliv og kulturelle strømninger - kort sagt om, hvordan byen blev til og løbende forandrer sig. Du kan lade sig føre med af nysgerrighed over for det, du opdager undervejs, eller du kan bevidst vælge at forfølge bestemte spor.

Fra Istedgade til Operaen

I Istedgade kan du klikke dig ind på den motorcykel, som Ellehammer der byggede i sit værksted, og under den nye opera kan du gå på opdagelse i de pommerske købmandsskibe fra 1300-tallet, der blev fundet under udgravningerne til byggeriet. Du kan også vælge at udforske bestemte emner, stemninger eller aktuelle temaer ved at følge stikord, som dukker op på uploadstationer rundt om i bybilledet.

Giv dit billede af København

Som København altid har udviklet sig og fortsat vil forandre sig, vil VÆGGEN også ændre sig gennem de næste fire år. Databasen med den rige billedsamling om København vil vokse støt, for VÆGGEN inviterer nemlig brugerne til selv at udbygge skildringen af byens liv, historie og identitet ved at uploade personlige erindringer, billeder, film, musik eller tekster. Du kan med andre ord selv uploade dine egne billeder og film til VÆGGEN, kommentere på de medier, der allerede findes eller give din stemme til kende i en videoblog, der optages direkte ved skærmen. Således kan du viderebringe dine egne fortællinger om København. Det kan gøres både ude ved VÆGGEN og her fra websiden.

Intentionen med VÆGGEN

Med VÆGGEN vil Københavns Museum skabe nysgerrighed, vidensbegær og diskussionslyst omkring hovedstaden og præsentere København som en moderne metropol med et levende dynamisk forhold til sin kulturarv. Ved at rykke formidlingen af hovedstaden ud i det københavnske byrum ønsker museet at skabe et samlingspunkt på gadeplan, hvor borgerne kan udveksle ideer om det, der optager dem. Således ønsker museet med VÆGGEN at genetablere en funktion for udveksling, der ligner torvets. VÆGGEN skal på den måde være en platform for meningsudveksling og historiefortælling, hvor brugerne selv er med til at tolke Københavns historie.

Hvor står VÆGGEN?

HVEM STÅR BAG VÆGGEN?

Samarbejdspartnere og sponsorer

VÆGGEN er udviklet er i et samarbejde mellem:

 

VÆGGEN er blevet til med støtte fra Københavns Kommune, Arbejdsmarkedets Feriefond og Kulturarvstyrelsen. En række enkeltpersoner, firmaer og institutioner bidrager desuden til VÆGGEN.

Gibson International og Spild af Tid

Den newzealandske multimedievirksomhed Gibson International, der er blandt de globalt førende på innovation indenfor udvikling af interaktive udstillingsinstallationer, har vundet det EU-udbud, som Københavns Museum har gennemført på grund af projektets kompleksitet og størrelsesorden. Dermed har museet fået en mere avanceret samarbejdspartner, end det havde været muligt at finde i Danmark. Gibson International har udviklet et helt nyt og avanceret bruger-interface, der ligefrem kalder på, at man som borger eller gæst involverer sig. Multimediekunstnerne fra det danske bureau Spild af Tid sikrer et blikfang, der øger skærmens tiltrækningskraft, ikke mindst blandt unge. Gibson og det danske ProShop Europe har i fællesskab udviklet en multi-user/multi-touch screen med en præcis og pålidelig overflade, der sikrer, at skærmen virker effektivt for op til otte brugere samtidig.

 

Gå på opdagelse i den kæmpe billeddatabase og upload dine billeder.